Podcast om Onboarding i Start-ups og SMV’er

Vores seniorkonsulent og forsker, Leo Smith har talt med Mia Thyregod Rasmussen, ph.d. og Adjunkt hos Aalborg Universitet, om onboarding i Små og Mellemstore Virksomheder.

Mia har skrevet sin PhD om netop onboarding i SMV’er, og hun begrunder sit fokus med, at der mangler undersøgelser af de mindre virksomheder. Videnskabelig litteratur bygger nemlig traditionelt på studier fra større virksomheder.

Mia har kigget på IT-virksomheder specifikt; og som oftest har disse start-ups hverken HR-afdelinger eller fokus på HR.

I Podcasten fortæller hun om både udfordringer og fordele ved at arbejde i mindre virksomheder.

Mia Rasmussen fortæller i podcasten, at det det særlige ved start-ups er, at ledernes kompetencer ofte er anderledes, og at de kan have svært ved at rekruttere mennesker – både fordi virksomheden endnu ikke er kendt i branchen og fordi det generelt er riskikobetonet at træde ind i en start-up.

Nogle kandidater vil naturligvis være interesseret i udfordringen. Og ofte vil dynamikken i personalegruppen derfor også være anderledes end i store virksomheder. Der er flere nyuddannede og praktikanter og færre erfarne.

 

De sociale kontrakter & basis for tillid

På den positive side nævner Mia, at kandidaten allerede til jobsamtalen møder de personer, hun/han skal arbejde sammen med. Kandidaten fornemmer derfor hurtigere det sociale kodeks. Det skaber basis for tillid, gode relationer og sociale kontrakter mellem lederen og de ansatte – hvilket naturligvis også indvirker på en god onboarding-proces.

 

Mia påpeger, at de store virksomheder kan lære af de små, når det kommer til det sociale. Og man skal ikke undervurdere sociale faktorer som tillidsopbygning – da det bl.a. fremmer vidensdeling med den nyansatte. Hvor der i de store virksomheder let går ”videnspolitik” i den.

 

Og så slutter Mia af med at give gode anbefalinger til SMV’erne; såsom at få en HR-professionel i Advisery board’et.

 

Lyt til podcasten – og få det hele med:

 

Kan du ikke få nok af Onboarding og vil vide mere om emnet – Så kan vi også anbefale disse 2 artikler fra vores miniserie om Onboarding:

 

En videnskabelig indflyvning til Onboarding

 

En case i Talentbaseret Onboarding

 

Tilbage til blog oversigten

Udtalelser fra glade kunder

"I DOVISTA ser vi ”selection” som en af vores væsentligste kompetencer, da vores evne til at vælge de rette personer til rette position er altafgørende for at sammensætte den optimale organisation.

I HR har vi indtil for kort tid siden baseret interviews på DiSC profiler, som er et udemærket samtaleværktøj, men samtidig været klar over at vi har manglet et decideret analyse og udviklingsværktøj.

Vi har derfor valgt at indgå i et samarbejde med Talents Unlimited om deres TT38 ”Talent-test”, der giver os nye og langt bedre muligheder for at sammensætte teams og organisation baseret på en reel test. Det giver os nogle muligheder vi ikke tidligere har haft. Det at vi har valgt selv at blive certificeret skyldes at vi ser værktøjet anvendt langt bredere end rekruttering alene, hvorfor vi gerne vil have det in-house, så vi kan arbejde mere agilt, ved selv at have kompetencen"

""

"Kenneth og hans team har lavet TT38 testen på alle i vores team. Det har været et øjenåbnende forløb for alle parter, hvor vi hver især har fået identificeret personlighed, værdier, menneskelige top-talenter og non-talenter - samt disses paradokser.

Jeg, såvel som medarbejdere, er efter de individuelle gennemgange nu gearet til at spotte de opgavetyper, vi hver især trives bedst med, så vi kan løse dem med mindst mulig energi og få højst muligt output.

Jeg føler virkelig, at vi har fået formet brikkerne og vi nu kan begynde at lægge puslespillet og skabe nogle endnu bedre teams, som forstår og supplerer hinandens talenter.

Det vil give os bedre bundlinje. Økonomisk såvel som socialt"

"Personlighedstests har det med at give et temmelig karikeret - og derfor begrænset brugbart - billede af et menneske. Sådan er TT38 ikke.

TT38 tegner en nuanceret profil, der bedre tager højde for de ofte meget modsatrettede kvaliteter, vi hver især besidder. Konklusionerne begrænses ikke til "blå personlighed med lidt grøn, så derfor er du sådan", men bygges på data om en lang række personlige træk og tager højde for samspillet imellem dem. Det hele præsenteres på en forholdsvis overskuelig måde og suppleres af kyndig udspørgen og tolkning fra Kenneth og Leos side, så de sidste nuancer kommer med.

De varmeste anbefalinger herfra til både rekruttering, effektivisering og ren og skær nysgerrighed."

1 / 4